Fondsenbeheer Landbouw en Zorg
  • Introductie
  • Doneren
  • Aanvragen
  • Adviseursnetwerk
  • Samenwerking
  • Stimuleringen
  • Indienen
  • Projecten
  • Contact

Bent u eigenaar van een zorgboerderij in Nederland? Stichting Fondsenbeheer Landbouw en Zorg (SFLZ) stelt geld en kennis beschikbaar aan zorgboerderijen, in de vorm van donaties, leningen en kennisdelingen. 


De SFLZ vindt het van essentieel belang dat de combinatie zorg, welzijn en landbouw in balans is. Als eigenaar van een zorgboerderij kan de SFLZ u bijvoorbeeld helpen met het verdiepen van het dienstenpakket en samenwerkingsverbanden te verbeteren.

Het adviesteam van de SFLZ bestaat uit ervaren professionals met een duidelijke affiniteit met de landbouw- en zorgsector. Deze mensen zetten zich op vrijwillige basis in. Het bestuur is verantwoordelijk voor het genereren van fondsen en het toekennen van subsidies en leningen. Aangezien de SFLZ niet gelooft in een papier bureaucratie, werken we volgens een persoonlijke benadering.

Stimuleringen

Waarmee kan Stichting Fondsenbeheer Landbouw en Zorg (SFLZ) u helpen?

De SFLZ ondersteunt, met een klein bestuur, de landbouw- en zorgsector op drie niveaus. Enerzijds door het verstrekken van donaties en leningen en anderzijds door het inzetten van expertise. 


Boerderijniveau
Op boerderijniveau ondersteunt de SFLZ innovaties die zich richten op het verbreden en verdiepen van het dienstenpakket voor nieuwe doelgroepen.

Regioniveau
De SFLZ stimuleert samenwerkingsverbanden tussen zorgboeren onderling en met zorginstellingen. Dit alles gericht de kwaliteitsverbetering en kwaliteitsborging.

Landelijk niveau
Op landelijk niveau ondersteunt de SFLZ onderzoek en ontwikkeling, gericht op kennis, innovatie en draagvlak voor de gehele sector.

Indienen

Een aanvraag indienen?

De SFLZ kiest voor een persoonlijke benadering. Wilt u een aanvraag indienen? Stuur een e-mail om contact met ons op te nemen. 


Elke aanvraag die wordt ingediend bij de SFLZ wordt beoordeeld door middel van een aantal vragen. Ter voorbereiding worden de vragen hierna weergegeven:

  1. Passen de activiteiten van het project binnen de doelstellingen van de SFLZ?
  2. Is de initiatiefnemer in staat om van het project een succes te maken?
  3. Wordt het project breed gedragen en eventueel medegefinancierd door anderen?
  4. Is er een goede balans tussen de sectoren landbouw, zorg en welzijn?
  5. Waar heeft de aanvraag betrekking op (investering, voorbereiding, onderzoek, aanloop- of exploitatieverliezen)?
  6. Heeft het project een verbinding met de directe omgeving (bijv. inzet vrijwilligers)?
  7. Kan het project een voorbeeldfunctie vervullen? Kan het project bijvoorbeeld een rol spelen in de ontwikkeling van de sector, is het innovatief, leidt het tot meer of betere zorg, is het vernieuwend voor de aanvrager of voor de sector?
  8. Hoeveel zorgplaatsen worden er met het project gecreëerd? Hoe wordt de kwaliteit van de geleverde zorg bewaakt? Met name als men geen lid van de Federatie Landbouw en Zorg is.
  9. Wat is de uitvoeringsperiode van de plannen?

De projecten die de SFLZ ondersteunt dienen duidelijk maatschappelijke impact te realiseren.

Specifiek wordt hierbij gedacht aan:

  1. Opvang van en bieden van structuur aan jongeren met gedragsproblemen.
  2. Kwaliteit van leven bieden aan ouderen met een vorm van dementie.
  3. Opvang van mensen uit de psychiatrie en verslavingszorg.
  4. Mogelijkheid bieden aan kansarmen om te (her-)integreren in de maatschappij en om uiteindelijk
    eventueel weer deel te nemen aan het arbeidsproces.
  5. Zorg en zinvolle dagbesteding bieden aan mensen met verstandelijke beperkingen.
  6. Zorg bieden aan mensen die buiten het bereik van reguliere zorginstellingen vallen (bijvoorbeeld
    minderheden en arbeidsongeschikten).
  7. De betrokkenheid van de deelnemers bij de natuur en bij de agrarische functie is van belang.
  8. De mogelijkheid voor deelnemers om betekenis te ontlenen aan hun werkzaamheden in de natuur en landbouw zodat zij ervaren dat ze een daadwerkelijke maatschappelijke bijdrage leveren en zich hierdoor kunnen identificeren met het ambacht van de boer.
  9. Het deelnemen aan het productieproces in welke zin dan ook is van belang.
    Zowel de zorginsteek als de agrarische insteek kunnen dus niet ontbreken en zijn complementair aan elkaar. Dit bij elkaar leidt tot sociale inclusie.

Voorafgaand aan het verstrekken van een financiering wordt een project uitgebreid geanalyseerd om de potentiële maatschappelijke impact, het ondernemerschap, de financiële onafhankelijkheid en dergelijke te beoordelen. Dit gebeurt tevens door middel van een bezoek voor de toekenning en tijdens de uitvoering van het project.

Projecten

Hieronder een aantal projecten die door stimulering van de SFLZ zijn bewerkstelligd

‘Wijs worden door een reis met ijs’

De Novalishoeve is een biologisch dynamische zorgboerderij op Texel, onderdeel van de Raphaelstichting. Op de Novalishoeve wonen cliënten met een psychiatrische en/of verstandelijke beperking. Cliënten worden hier ambulant begeleid en een wisselend aantal cliënten maakt gebruik van de dagbestedingsplekken. Binnen de dagbesteding zijn er zes verschillende werkplaatsen: boerderij, tuin, erf en landschap, keuken/zuivel, winkel/lunchroom en het woonhuis. De opzet van de Novalishoeve is om cliënten een periode intensief te begeleiden waarna ze zo drempelloos mogelijk kunnen doorgroeien naar meer zelfstandigheid.

In 2015 heeft de SFLZ een schenking aan De Novalishoeve gedaan voor een ijsmachine zodat zij zelf ambachtelijk ijs konden produceren en verkopen. In het ijs worden groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin verwerkt met melk van eigen vee. De cliënten helpen mee bij het productieproces en de verkoop.
Door de schenking heeft De Novalishoeve de ijsmakerij kunnen opzetten en is het inmiddels een begrip geworden op het eiland! Naast de verkoop in de eigen winkel/ lunchroom en met de ijsbrommer, zijn er ook een aantal strandpaviljoens, hotels en restaurants die het afnemen. Daarnaast worden er ijsdemonstraties gegeven door de ijsmaker waarbij de cliënten hem assisteren.
Door het grote succes is er inmiddels een tweede machine bijgekomen omdat ze de vraag niet meer aankonden

Kijk en luister online naar het verhaal van David: https://youtu.be/mQ-cb1y6oik.


‘Competentieontwikkeling en leertrajecten voor jongeren en volwassenen zonder startkwalificaties’

Met de donatie van de SFLZ zijn er KPC-groep branche erkende opleidingen ontwikkeld voor groen, horeca en tuinbouw waar zorgboeren mee aan de slag konden.
De opleidingen hebben ertoe geleid dat jongeren uit het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) en Praktijkonderwijs (PrO), ‘uitvallers’ in het reguliere onderwijs en volwassen zonder startkwalificatie branche erkende leertrajecten konden volgen.

Zo is er een groep gevormd van 11 zorgboerderijen die in een zestal bijeenkomsten ambities en ervaringen hebben gedeeld en door de KPC-groep verder zijn geschoold om volgens de MBO-systematiek de branche erkende opleidingen uit te voeren. Vervolgens zijn de ontwikkelde opleidingen en ondersteunende instrumenten en materialen online beschikbaar gesteld.

Het heeft geresulteerd in een aantal deelnemers die de groen- en horeca-opleiding succesvol hebben afgerond bij een deel van de zorgboerderijen en het branche erkende certificaat hebben behaald.

Met een aantal zorgboeren van de Coöperatie Boer en Zorg, Landzijde, SZZ, Groene Welle (inmiddels Zone College, MBO school groen onderwijs) en enkele gemeenten wordt gewerkt aan een vervolg dat gericht is op schooluitvallers uit het reguliere onderwijs. Zo kan de onderwijsfunctie van de zorgboerderij verder versterkt worden.


Leer-werkbedrijf voor Glansrijke Jongeren op agrarisch zorgbedrijf de Noorderhoeve

MBO-entreeopleiding en/of voorschakeltraject in het groen mét baanbemiddeling voor jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt.

Voor jongens en meiden met twee slimme handen en tien groene vingers – maar voor wie het leren op school minder makkelijk gaat – is Noorderhoeve GroenStart hét leer-werktraject met een grote kans op succes. In een rustige omgeving en in hun eigen tempo kunnen jongeren hun entreediploma halen, praktijkstage lopen en toegroeien naar hun droombaan in het groen. Voor de één is die droombaan het werken met machines, voor de ander is dat het verzorgen van planten en dieren.

Noorderhoeve GroenStart is een samenwerking van boerderij de Noorderhoeve, Clusius College (inmiddels Vonk) en diverse werkgevers in de kop van Noord-Holland. Met elkaar bieden zij aan jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt een leer-werktraject met als doel: passende werkgelegenheid.

Verhalen uit de praktijk:
Wesly: “Mijn moeder is blij dat ik een baan heb. Ze had nooit verwacht dat ik überhaupt ergens terecht zou komen. Ikzelf ook niet. Na de praktijkschool heb ik op allerlei baantjes gesolliciteerd. Zelfs als vakkenvuller werd ik niet aangenomen, terwijl er met mijn handen niks mis is. Ik werd gediscrimineerd op mijn IQ. Als mensen telkens tegen je zeggen dat je niks kunt, ga je het op een gegeven moment zelf geloven.”
“In combinatie met mijn werk op de Noorderhoeve kon ik meedoen met de entreeopleiding van GroenStart. Dat was hard werken. Rekenen, taal, theorie: dat vind ik mijn hele leven al moeilijk. Tegen mijn eigen verwachting in heb ik het gewoon gedaan. Bij mijn diploma-uitreiking was ik heel stil. Toen ik mijn arbeidscontract bij StadwerkSW tekende durfde ik het pas te geloven: het is écht waar. Het klopt. Ik heb een diploma én een vaste baan. Bij StadswerkSW halen ze het beste in mij naar boven. Net als op de Noorderhoeve krijg ik hier vertrouwen en waardering. Soms doe ik dingen waarvan ikzelf nog niet wist dat ik het kon.”

Dankzij de mooie resultaten op individueel niveau is er een groeiend draagvlak bij gemeentes en andere partijen in het veld. GroenStart wordt op beleidsniveau als best practice naar voren geschoven als effectieve route naar een participatiemaatschappij, onder meer in een brief aan de Tweede Kamer van de hand van de minister van OCW.

Mede dankzij de steun van de SFLZ staat het leerwerkbedrijf voor Glansrijke Jongeren als een huis. De Noorderhoeve is er klaar voor en doet er alles aan om, samen met haar projectpartners, op deze stevige basis toe te groeien naar meer instroom van voorschakelaars, doorstroom van studenten en uitstroom van competente medewerkers naar de groensector.

Leerarrangementen in het Groen

Onder begeleiding van Wageningen Universiteit en Research is er onderzoek gedaan naar de
ervaringen met onderwijs op de boerderij en de samenwerking tussen verschillende partijen. Ook
is er een inventarisatie gedaan van wat er landelijk zoal gebeurt. De resultaten zijn gepresenteerd in het eindrapport ‘Leerarrangementen in het Groen’ .

Deze brochure is ontstaan op initiatief van een groep onderwijs-zorgboeren: zorgboeren die onderwijs bieden aan leerlingen die (tijdelijk) zijn uitgevallen uit het regulier en/of speciaal onderwijs. Er worden resultaten gepresenteerd uit verschillende deelonderzoeken, allen uitgevoerd door medewerkers en studenten van binnen en buiten Wageningen University & Research.

Eindbrochure Leerarrangementen in het Groen (pdf)

december 2020


Contact

Stichting Fondsenbeheer Landbouw en Zorg
Fagelstraat 32, 2334 AZ Leiden
Mail info@fondslandbouwenzorg.nl

contactformulier

Bezig met laden
Wilhelm marketing